In de kunstwereld – en meer specifiek in het kunstonderwijs – bestaat een traditioneel en problematisch onderscheid tussen de praktijk (het maken) en de theorie (het denken). ARTWARE beschouwt theorie als praktijk en heeft de afgelopen jaren een lesmethode ontwikkeld die leersituaties creëert waarin het kritisch reflecteren op de rol van het kunstenaarschap, de rol van het publiek en de betekenis van kunst als lerend fenomeen centraal worden gesteld. Receptieve en productieve competenties worden in deze aanpak gecombineerd.
De leermethode is niet gericht op het individueel verwerven van cognitieve kennis maar op het gezamenlijk creëren van een bijzondere soort van aandacht die is gebaseerd op intuïtie. Het gaat daarbij om het ontwikkelen van een affectief kennisdomein.
Om de ontwikkeling van dit affectief kennisdomein te stimuleren wordt een aantal actieve houdingen aangesproken die op het eerste gezicht misschien weinig met kunst te maken lijken te hebben, maar die een open benadering van aan kunst gerelateerde onderwerpen via een bypass mogelijk maken. Deze actieve houdingen (praktijken) zijn wandelen, bouwen, spreken, rondhangen, tuinieren en verzamelen.
Theorie als Praktijk (TaP) is als methode inclusief, speels, experimenteel en staat open voor speculatief denken. Het is een spel waarin het uiteindelijk gaat om actief en intuïtief te reageren op onverwachte situaties om daarmee de betekenisvolle interactie tussen mensen, dingen en werelden bloot te leggen.
De TaP-methode is sinds 2018 onderdeel van het curriculum van het Maastricht Institute of Arts en zal in 2022 in boekvorm worden uitgegeven.