
The Mountain School of Arts (MSA^) is drie maanden per jaar gevestigd in het centrum van Chinatown Los Angeles. Beeldend kunstenaars Eric Wesley (1973, Los Angeles USA) en Piero Golia (1974, Napels I) initieerden deze ‘school’ in 2005 op het platte dak van ‘The Mountain Bar’ (foto onder) en in 2010 richtte Piero Golia in navolging van MSA^ de New Atlantis Enterprises op in een zakelijk kantoren gebied net iets buiten het centrum van Los Angeles, waar veel leegstand heerst.

Beide initiatieven staan op zichzelf maar uiteindelijk is The Mountain School of Art niet alleen qua naamgeving een duidelijke verwijzing naar het befaamde Black Mountain College, vertoont New Atlantis Enterprises niet toevallig organisatorische parallellen met Constant Nieuwenhuis’ New Babylon (1953) en is de verwijzing naar de utopistische roman Nova Atlantis (1626) van Sir Francis Bacon, waarin een utopisch land wordt beschreven waar gulheid, helderheid, waardigheid, grootsheid, vroomheid en gemeenschapszin heersten, veel meer dan een inhoudelijke spitsvondigheid. Het gaat hier wel degelijk een kritische statements met betrekking tot de negatieve gevolgen van de volledige institutionalisering en vermarkting van het kunstonderwijs in het bijzonder en de kunstwereld in het algemeen.

Over zijn visie op kunstonderwijs zegt Piero Golia in 2010: “I don’t believe in planning, I feel very weird when I hear people and mainly artist being sure of what they do and why they do it. If you know everything already to me it seems like you just playing a script. It’s just fiction it’s not reality, I love reality.”[1]
Het MSA^ schept op het dak van de Mountain Bar een tijdelijke situatie waarin het mogelijk wordt om vanuit een open situatie de heersende werkelijkheid aan de orde te stellen en door debat de positie van de kunstenaar (collaborative practices) kritisch te bevragen.
Jaarlijks biedt de MSA^ de mogelijkheid aan circa vijftien internationale deelnemers om zich voor een periode van drie maanden in te schrijven en op dinsdagen en woensdagen bijeen te komen.
De studenten betalen geen collegegeld maar dragen bij naar draagkracht en verrichten uiteenlopende organisatorische en administratieve werkzaamheden voor het MSA^. Gastkunstenaars committeren zich vrijwillig met het MSA^ en krijgen gratis onderdak aangeboden bij privépersonen die het MSA^ op die manier ondersteunen.
Kunstenaars die sinds 2005 belangeloos hun medewerking hebben verleend zijn o.a. Pierre Bismuth, Dan Graham, Pierre Huyghe, Paul McCarthy, Hans Ulrich Obrist en Frances Stark. Samen met de studenten vormen zij een learning community naar het model van CalArts.
De ontmoeting met Piero Golia leverde inspirerend materiaal op in verband met de vraag hoe een artistieke praktijk eruit zou kunnen zien waarin geen onderscheid wordt gemaakt tussen atelier, klaslokaal en museumruimte. In het geval van Golia (foto onder) betekende dit een ontwikkeling die ooit begon met een atelierruimte van drie bij drie meter naast de wasmachine in de kelderruimte van zijn woning, naar een nomadische praktijk waarin ontmoeting, uitwisseling en openbaarheid centraal staan, en waarbij alles draait om de gedeelde urgentie waarmee iets in gang wordt gezet.
Tijdens het bezoek van ARTWARE aan Piero Golia in 2010 werd samengewerkt met The Night School van Anton Vidokle.
[1] Interview in 2010 met Amara Antilla voor Open Field Educational Program, Walker Art.

