
Binnen de context van dit onderzoek wordt kunst beschouwd als een menselijke eigenschap waarlangs zich het idee kan vormen van een lerende samenleving: een samenleving die is gebaseerd op leren i.p.v. werken.
Een passage uit het rapport van het Shanghai Forum on Life Long Learning (UNESCO, 2010) stelt het volgende: “We leven tegenwoordig in een snel veranderende en complexe sociale, economische en politieke wereld waarin we ons moeten aanpassen door in toenemende mate razendsnel nieuwe kennis, nieuwe vaardigheden en houdingen te vergaren binnen een breed spectrum van contexten. Een individu kan niet langer voldoen aan de eisen van het leven als hij of zij niet een levenslang lerende wordt, en een samenleving zal niet duurzaam zijn tenzij het een lerende samenleving wordt”.
Gert Biesta[1] schrijft hierover: “In bovenstaande passage lijkt leren in dienst te worden gesteld van de mondiale kapitalistische economie, die met name behoefte heeft aan een flexibele voorraad menselijk kapitaal: mensen die zich voortdurend kunnen aanpassen aan een veranderende markt. Leren verschijnt in dit scenario als een daad van aanpassing, waarbij de vraag waaraan men zich zou moeten aanpassen en waarom volledig buiten beeld blijft.
De vrijheid om te leren lijkt helemaal weg, net als het inzicht dat leren wellicht vooral iets te maken heeft met democratie (Faure, 1972)[2]”.
ARTWARE reageert hierop door het onderzoek-atelier Kunst & Humanistiek gedeeltelijk te verbinden aan het begrip Lifewide Learning. Dit is een benadering van leren die uitgaat van een gezamenlijk streven naar persoonlijke ontwikkeling als een levenslang avontuur en die voortdurend zoekt naar ‘authentieke situaties en contexten’.
Lifewide Learning koppelt de leeractiviteit los van het klaslokaal of schoolmodel en brengt het leren als een typisch menselijke behoefte in verband met ‘de lerende mens’.
Concreet betekent dit dat het onderdeel van het onderzoek-atelier Kunst & Humanistiek dat in samenwerking met het Maastricht Institute of Arts wordt gerealiseerd ook toegankelijk is voor externe geïnteresseerden. Zij maken dan gebruik van de mogelijkheid van contractonderwijs. Informatie hierover kan worden verkregen via de contactpagina of via het Maastricht Institute of Arts (milou.willems@zuyd.nl).
Daarnaast staat ARTWARE open voor ontmoeting en samenwerking met mensen die zich herkennen in de werkwijze van ARTWARE en de thematiek van ons onderzoek (zie contactpagina).
[1] Gert Biesta is bijzonder hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht
[2] De terugkeer van het lesgeven, Gert Biesta 2018 p.58