
EEN SELECTIE UIT HET ARTWARE-ARCHIEF
1988 – 1992 Kunstenaarsinitiatief Perroen Actuele Kunst (PAK), Maastricht
Het kunstenaarsinitiatief PAK was successievelijk gevestigd boven café de Perroen en Atheneum Boekhandel aan het Vrijthof. Het bestond uit Peter Cox, Jan Heijnen, Ton Franssen, Judith M Boer, Andries Hoogenraad, Hilde Wessels, Tineke Kambier en Erik J de Jong. Er werd samengewerkt met verschillende andere kunstenaarsinitiatieven zoals Ver.I.O, Transit, Transport, Koda en Het Bassin in Maastricht, Stichting PRO in Dordrecht, HCAK in Den Haag, Galerie L’A en Flux in Luik, Galerie Monochrom in Aken en er ontstonden uitwisselingen met kunstenaarsgroepen in o.a. Groningen, Krakow en Florence.

In de periode van 1988 – 1992 organiseerde het kunstenaarsinitiatief PAK tentoonstellingen met het werk van o.a. Addy Coumou, Marianne Burgers, Willem Speekenbrink, Henk Speth, Maria Verstappen en Edwin Driessen, Win Braun, De Vier Evangelisten, Roel Knapstein, Marcel Hermans, Weit Hoogeveen, Juul Sadée, Ine Schröder, BPW Leenen, Jan Carlier, Walter Daems, Anne-Marie Klenes, Marc Angeli, Stanislaw Wejman, Anna Sobol, e.v.a.
De tentoonstellingen werden begeleid door een eenvoudig informatieblad. Incidenteel werden er catalogi gepubliceerd. Daarin verschenen redactionele artikelen van ARTWARE. De uitnodigingen werden gedrukt door margedrukkerij “Het Gonst” van Dick Wessels.

1995 – 2000 Apelles Ateliers, Maastricht
Apelles Ateliers bestond uit Oene Zwietink en Erik J de Jong. Het was gevestigd op de eerste verdieping van een oude hoedenfabriek in de Capucijnengang. Van hieruit werd de precaire relatie tussen de intimiteit van het atelier en de publieke ruimte regelmatig bevraagd. De anekdotes rond de Griekse schilder Apelles waren hierbij leidend. Door op het atelier een aantal prominente personen uit het culturele veld in gesprek te laten gaan met het publiek ontstond de spannende situatie waarin de intimiteit van het atelier ruimte bood voor een publiek debat over de betekenis van kunst in de samenleving. De gasten die door Jac Giesen werden bevraagd waren Job Cohen (rector Magnificus van de Universiteit Maastricht), Raymond Leenders (wethouder Kunst & Cultuur Maastricht †), Jo Coenen (architect) en Gijs Scholten van Asschat (acteur).

1995 – 2000 Apelles Ateliers, Maastricht – atelieropstelling ruimtelijke installatie Erik J de Jong

1995 – 2000 Apelles Ateliers, Maastricht – atelieropstelling ruimtelijke installatie Erik J de Jong

1999 “De Onzichtbare Stad” – Marres Centrum voor Actuele Kunst Maastricht.
Dit project was onderdeel van de openingsexpositie van Marres Centrum voor Actuele Kunst Maastricht. Het was een een documentaire tentoonstelling die de archieven toonde van verschillende Maastrichtse kunstenaarsinitieven en galeries vanaf de late jaren vijftig, waaronder Artisjok, Galerie Cooc en Studio Agora. Het onderzoek naar de archieven en het uiteindelijke tentoonstellingsontwerp werd door Artware ontwikkeld.
In de publicatie “100 jaar beeldende Kunst in Limburg” verwijst het artikel “Nu zal niets wat zij denken te doen onmogelijk zijn” (over niet gerealiseerde projecten in de openbare ruimte) naar de tentoonstelling die op de zolderetage van Marres te zien was.
De foto’s boven tonen de tentoonstellingsvitrines van het Centrum voor Cubische Constructies, William PARS Graatsma/Jan Slothouber. Op de foto rechtsonder zien we op de achtergrond zien de door prof. Nic. Tummers ontworpen display met archiefmateriaal van de Universiteit van de Socio-Ruimte (1966).

1999 “De Onzichtbare Stad”
foto links: archiefmateriaal Universiteit van de Socioruimte van prof. Nic Tummers†
foto rechts: archief materiaal Studio Agora (Ger van Dijk en Theo van der Aa†)
foto onder: archief materiaal Cooc Galerie, Sint Pieterstraat (Boy Lommen)

2000 “Extended Studio”, Marres Centrum voor Actuele Kunst Maastricht
Fréderique Bergholz, directeur van Marres Centrum voor Actuele Kunst, initieerde een project waarmee het atelier als noodzakelijk voorwaarde scheppend fenomeen werd bevraagd. Het project, en de installatie die Artware er liet zien (foto’s boven en onder), markeerde tevens het moment waarop Artware het besluit nam het idee aan ‘het atelier’, als zijnde een fysieke ruimte waarin kunstwerken worden geproduceerd, achter zich te laten.


2000 “Extended Studio”, Marres Centrum voor Actuele Kunst Maastricht

2019 “Publieke Geheimen”, Bureau Europa in Maastricht.
Publieke Geheimen was een onderzoeksproject van de toenmalige directeur van BE, Saskia van Stein, naar de positie die de fotograaf in de stedelijke ruimte inneemt. In het geval van het onderstaande project van Tineke Kambier waren de fotografen een vader en een dochter. De vader, Karel Kambier (1925-2010) fotografeerde in de jaren zestig als gemeentefotograaf. De dochter, Tineke Kambier (1960) keerde in 2019 letterlijk terug in de voetstappen van haar vader om in de 21e eeuw dezelfde foto’s nog eens te maken. De positie die vader en dochter innemen is dezelfde maar de foto’s tonen een verschillende ervaring van tijd en ruimte.
Met dit gedeeltelijk autobiografische onderzoek werd door Artware een duidelijke start gemaakt met de inzet van fotografie als onderzoeksmethodiek waarmee de invloed van (architectonische) omgeving op het menselijk handelen kan worden bevraagd.
Meer van deze projecten zijn te zien op www.tinekekambier.nl.
2019 autobiografisch onderzoeksproject, onderdeel van “Publieke Geheimen”, Bureau Europa in Maastricht.